GAVIUS is een sfeervol huiselijk restaurant in het karakteristieke Spijkerkwartier in Arnhem. Wij bieden u bijzondere Italiaanse gerechten aan. De eenvoud en echtheid typeren onze keuken en interieur. Zoals het de Italiaanse keuken betaamt werken we strikt met de seizoenen. Onze kaart wisselt dus wekelijks. Naast typisch Italiaanse gerechten serveren we  bijzondere wijnen, koffie en Italiaans bier van de tap. In de zomer hebben wij een terras dat de drukte van de stad ontstijgt.

 

Restaurant GAVIUS

RESTAURANT8.jpg

Tijdens en na de Franse revolutie kwamen koks en bediening zonder werk te zitten doordat de adel onder de guillotine belanden. Zij begonnen eethuisjes waar ze 'soup restaurante' serveerden: een restaurerende soep om de verzwakte bevolking weer op de been te krijgen. Het woord restaurant was geboren. We zijn het allemaal vergeten, maar de functie van een restaurant is daadwerkelijk het restaureren van mensen. Niet alleen door het serveren van een mooi diner, maar ook als gezellige ontmoetingsplek. Gavius is er om de originele betekenis van het woord weer in ere te herstellen. 


Frank was als puber al zeer actief in groepen als de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. De manier waarop elke plant en elk dier zich vormgeeft in steeds weer herhalende processen heeft hij altijd fascinerend gevonden. Vanuit dit oogpunt is hij de biologisch-dynamische land- en tuinbouwschool gaan doen. Hier heeft hij geleerd hoe je - op een zo natuurlijk mogelijke wijze - van de gewassen kunt profiteren. Het gaat daarbij om de kunst van het oogsten, zonder de plant te veel te manipuleren in zijn eigenschappen.

Frank stond tijdens zijn studie voor de keus een eigen landbouwbedrijf te starten óf door te studeren op de koksschool in Italië. Hij heeft gekozen voor dit laatste en vertrok naar Bologna.

Vandaag de dag staat hij achter de kachel in restaurant Gavius en tracht hij zijn ideologie voort te zetten.

“Als consumenten bepalen wij de productieprocessen in de landbouw. Zouden we, met z’n allen, drie maanden geen fastfoodproducten eten, dan zouden plofkippen en de gehele bio-industrie verleden tijd zijn.”

Frank is vanuit dit oogpunt continu op zoek naar de verantwoorde producten. Hierdoor restaureert hij niet alleen u aan tafel bij Gavius, maar draagt hij ook een steentje bij aan het milieu.

“Luister naar wat het ingrediënt je te vertellen heeft, vanuit zijn herkomst en geschiedenis. Maak ervan wat jij je voor ogen hebt.”

De Smulpaap Gavius

Marcus Gavius Apicius

Marcus Gavius Apicius

Marcus Gavius Apicius was een steenrijke Romeinse smulpaap uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Zijn levens werk bestond uit het zoeken en verzamelen van ingrediënten uit de hele wereld en het samenstellen daarvan tot overheerlijke maaltijden. In 400 n c is zijn kookboek Re Coquinaria uit gegeven.

Zijn passie voor de kookkunst zetten wij voort. Zo innoverend als Gavius was in het ontdekken van nieuwe ingrediënten zo verdiepen wij ons in de oorsprong daarvan.